Real HR Job Interview Questions With Answers


Real HR Job Interview Questions With Answers

Real HR Job Interview Questions With Answers

HR Job Interview Questions With Answer. Here we we. Today we will give you some top and Important HR Job Interview Questions With Answer.

Knowing how to put together a strong answer to the most common HR interview questions is obviously key to landing a job. The art and science of creating great answers involves being strategic in crafting your responses as well as practicing till you’re as strong a possible.

The best job candidates are not lucky. They spend a ton of time both on preparation because they know how important that 30-60 minute interview can be to their entire career.

HR Job Interview Questions And  Answers:

Q1: Tell me about yourself

Answer: Fist of all thank you for given me an this opportunity to introduce my self.

My name is Saurabh singh from Agra in U.P.
About my education qualification: I have completed my B.A graduation form Dr. B. R. Ambedkar University in year 2014. My schooling from up board Allahabad.
About my family background: There are 9 members in our family, my parents, three brothers including with me and three sisters.
My strength: Self motivated, positiv

Q2: Why should I hire you?

Answer: I am a fresher but I have a required qualification what you are looking for. Apart from that I show much interest on learning new things and technologies and I am a quick learner. I will give my best effort to do my part of job for the growth of company and mine too.

Q3: What are your strengths and weaknesses?


1. Quick decision maker in the tense situation.
2. Flexibility.
3. Believe in Change.
4. Good at pre-planning.

1. Spend lot of time in double checking.
2. Get tense when I have to depend on other for completing given task.

Q4: Why do you want to work at our company?

Answer: I want to join an organisation where I would found my job stability, security, good working environment like your company had, your organisation is reputed in market and I want to be a part of the organisation were I can grow myself with the organisation personally and professionally.

 Q5: What is the difference between confidence and over confidence?

Answer: I am able to do this work is confidence and I am only able to do this work is overconfidence.

 Q6: What is the difference between hard work and smart work?

Answer: Hard worker spend more time but achieving less output but smart worker spend less time and achieving more output. Hard work need arm force but smart work need brain.

 Q7: How do you feel about working nights and weekends?

Answer: Yes sir, it’s a good question for me. I will always try to finish my work on time. But if company need more work for his developement then I am always ready for over duty, it may nights or weekends

 Q8: Can you work under pressure?

Answer: Yes, Mam.
I will work under pressure because pressure is a part of work and this is way where we can learn solving/ handle any critical situation and get solution to company as soon as possible. So I’m always ready for this.

Q9: Are you willing to relocate or travel?

Answer: Yes Sir, I definitely like to relocate because it gives me a chance to interact with the new people, new culture, new language which provide a new challenge or a new difficulty level for me, and everyone know more difficult situation you handle more you grow.

Q10: What are your goals?

Answer: My short term goal is to work in a reputed company under a responsible position. And my long term goal is to reach an ultimate level to prove my abilities which I have learnt.

Q11: What motivates you to do good job?

Answer: My parents are struggling a lot for my bright future hiding their pain in front of me. When I see them sacrificing their happiness for me. “I FEEL CAN’T I GIVE THEM A HAPPY MOMENT AT LEAST I SHOULD”. This motivates me to do a good job to see happiness in them.

Q12: How much salary do you expect?

Answer: I am a fresher. Salary is not first priority for me. This is a big Platform to start my career and I also want to improve my Knowledge and skill and gain experience. So I expect a considerable according to my ability and your company norms which will fulfill my economical needs.

Q13: Tell me something about our company.

 Answer: It is one of the best fastest growing company in Bangladesh. The work environment of the company is very good. People feel proud to be part of the company as company provides full support to their employees in professional front it has many branches across the world. So I have good opportunity to show my talent.

Q14: Give me an example of your creativity.

Answer: Creativity is applying our mind skills and performing a task. Creativity is some thing even a uneducated person can do. It is not that educated person has a high creativity. A4 sheets of certificates cannot prove a person creativity. My creativity is using a pen riffle to draw margins in my answer sheet in a poor case of not carrying a scale.


Creativity is doing normal day life activity in some different way to make use of the available resource. I personally done some creative thing like.

1. Using debit card for drawing lines.

2. Using old cold drink bottles as pot for plants.

3. Using bulb for drawing engaged sheets during my college days.

4. Cooking food mixing 2-3 cuisines (sadly Maggie is banned).

5. Having altered rules of cricket ground for ease of play

Q15: What makes you angry?

Answer: Anger is happened when situations are not going right. So instead of showing your anger and shouting. Think how can you resolve that situation. By this, you move your anger in a diff direction which is beneficial for you!